Wij willen cookies op uw computer plaatsen om onze website te verbeteren.

Uw browser ondersteunt geen cookies. U kunt deze inschakelen via de instellingen.

Reisverslag 153 Denemarken -

We waren dankbaar dat onze Here ons deze mooie reis gaf en hebben dat tegenover elkaar dikwijls uitgesproken.

Verslag reis 153   Denemarken.  17 mei – 16 juni 2016.


Op dinsdag 17 mei  ontmoetten we elkaar op camping Heidenau bij Hamburg. Met een gezellig etentje in het Grieks restaurant op de camping zijn wij, 8 GTCC-ers, deze reis begonnen. Voor het merendeel van de groep zou het een hernieuwde kennismaking met Denemarken worden en voor één stel was het helemaal nieuw. 
Een tour door Denemarken via 4 campings gaf ons een  goede indruk van het mooie en rustige land. Het landschap was glooiend, de natuurgebieden grootschaliger dan in Nederland.
Toch waande je je soms in Drenthe, Limburg, en soms dacht je dit lijkt wel Groningen of Zeeland met het wijde akkerland. We genoten de eerste week van prachtige koolzaadvelden, die later steeds groener werden. In de vrije natuur en langs de wegen stonden de seringen in bloei en niet te vergeten de lupines in allerlei kleuren.
Op het eiland Funen kampeerden we bij de stad Odense op camping Blommenslyst. Deze camping

was sprookjesachtig ingericht met rood/roze kleuren en kabouters, elfjes en molentjes. Heel grappig en gezellig. De campinghoudster sprak goed Nederlands; we hadden  leuk contact met haar.

Een Nederlander, manager van de grootste tomatenkwekerij van Denemarken, kennis van Evert en Els, is met ons naar de “Kop van Fyn” gereden. Daar hebben we een natuurwandeling gemaakt, werden we gewezen op tekenen van vroegere nederzettingen en hadden we een prachtig uitzicht over de zee. Op een andere dag hebben we zijn tomatenkassen bezocht.    

Van het vroege landleven op Funen hebben we een indruk gekregen bij “Den Fynske Landsby”een openluchtmuseum met boerderijen, pastorie, molen, smidse, enz. In Odense konden we natuurlijk niet om Hans Christiaan Andersen heen. Naar z'n standbeeld hebben we wel even moeten zoeken. Uiteindelijk konden we toch de begeerde foto's maken. In Odense zie je ook veel kleine moderne kunstwerkjes, vaak sprookjes figuren, op allerlei plekken : banken, paaltjes,struiken, muurtjes.

Wat ook opvalt zijn de prachtig geschilderde hoge fabriekspijpen/schoorstenen, bijv. in de kleuren van een giraffe.

 
Na 8 dagen trokken we naar Jutland, waar we op 3 campings gestaan hebben. Eerst bij Viborg op de Hjarbaek Fjord camping, een terrascamping van waaruit we weer diverse uitstapjes gemaakt hebben zoals naar de kalkmijnen waar je met een treintje door de gangen kon rijden, en naar het eilandje Fur waar we heel mooi de door de eeuwen heen gevormde aardlagen zagen en op het hoogste punt het hele eilandje konden overzien. En natuurlijk naar Viborg met z'n prachtige kathedraal met muurschilderingen op alle wanden, plafonds en koepel. In een andere wijk vanViborg hing in een kerk een prachtig tapijt d.w.z. een borduurwerk van 10.5 meter met allerlei taferelen uit vroegere eeuwen, heel gedetailleerd en fijn geborduurd door 16 vrouwen in de jaren 2004 – 2008.  

 

Van Viborg zijn we verder naar het noorden getrokken: Tolne Bakker camping bij het plaatsje Sindal. Deze camping lag midden in een prachtig natuurgebied. “Ik heb voor jullie het mooiste plekje”, zei de campingbaas. Inderdaad schitterend: Een ven, mooi begroeide oevers, eenden , vogels en bankjes, pick-nicktafel, maar.....  Het was kruipdoor-sluipdoor om op de plek te komen en het regende pijpenstelen.  Allemaal kletsnat. Maar vooruit na veel gedoe stonden we op de drassige bodem. En de bui was voorbij. We zijn toch maar verkast dankzij Ineke, een andere nederlandse campinggast. Zij heeft ons (de 4dames) rondgeleid, alle velden+gebouwtjes laten zien. Onze 4 mannen stonden er op dat de caravans door de leiding van de camping verplaatst zouden worden. Een tractor en de mercedes van de camping hebben ons versleept zonder slippartijen.Toen stonden we op een heel ruim veld, mooie grasmat, wel wat scheef maar toch veel beter naar onze zin. 

In dit gebied was het goed fietsen over de binnenwegen door het mooie landschap. Ook genoten we van een strandwandeling in het uiterste noorden van Jutland. Eerst per auto tot aan het plaatsje Grenen en dan lopend over het strand (± 5 km.) naar het uiterste puntje (linkervoet Skagerrak, rechtervoet Kattegat).  

 

De laatste camping waar we ook weer een week hebben gestaan lag bij het stadje Ribe, heette ook Ribecamping en was heel luxe. Mooi toiletgebouw en  prima douches en cabines. Natuurlijk hebben we het stadje Ribe bekeken met z'n mooie Domkerk, moderne schilderingen en houtsnijwerk. Het zijpaneel van elke bank had weer een ander motief. In Ribe zijn we naar het Vikingmuseum geweest. Interessant om kennis te nemen van de geschiedenis van de jaren 700 – 1700. Een heel ander uitstapje: Naar het eilandje Romo over een dam met aan weerszijden de Wadden met schapen. In de haven een vissersboot uit Zoutkamp: de ZK 87. En even een visje eten, dat smaakte prima.


We hebben op deze 4 plekken  heel wat van Denemarken gezien: havens met een groot cruiseschip en tankers en plezierjachten, ook 's avonds naar uitzichtpunten gereden of naar een sluisje.
Zondags hebben we onder een luifel preken beluisterd via cd wat goed was om gevoed te worden met GodsWoord en net als thuis zondag te vieren. Zo hebben we het met elkaar goed gehad. We waren dankbaar dat onze Here ons deze mooie reis gaf en hebben dat tegenover elkaar dikwijls uitgesproken. 
16 juni zijn we weer vertrokken uit Denemarken naar de overnachtings-camping Heidenau. Met een etentje bij de Griek hebben we de reis afgesloten. Niet zonder Evert hartelijk bedankt te hebben voor het organiseren en begeleiden van deze mooie reis. 

Annie 't Hart.

 

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie ontvangen of heeft u vragen over De GTCC? Stuur dan een mail naar info@caravanclub-gtcc.nl

Copyright 2016 - 2018 - Gereformeerde Toer- en Caravan Club